GGZ in de Wijk/

Kennisbank

Samen werken aan een wijk waar iedereen welkom is

GGZ in de Wijk is een aanpak voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hun inzet als vrijwilliger en hun inbreng als deelnemer in het sociaal contact in de wijk dragen bij aan het succes. In de verhalen, filmpjes en publicaties hieronder vindt u achtergronden en praktische informatie over de aanpak.

Samen werken aan herstel

GGZ in de Wijk Amsterdam Zuid

Echt contact maken, daar gaat het om

“Van alle mensen houden, ook van de bijzondere mensen”

jeroenVanDerSchot

Wijkagent Jeroen van der Schot over het begin van de Bouwstenentraining voor de politie

In zijn werk als wijkagent kwam Jeroen van der Schot geregeld mensen met GGZ-problemen tegen. Dat vond hij niet altijd makkelijk. Toen hij eind 2020 in contact kwam met de samenwerkende partijen van GGZ in de Wijk – Combiwel, TEAM ED en GGZ inGeest/Prezens – ontstond dan ook al snel het plan om een Bouwstenentraining voor de politie op te zetten. “Als je onderkent dat er veel mensen zijn met een GGZ-achtergrond, kun het werk voor jezelf makkelijker maken en de mensen in de wijk beter helpen. Want als wijkagent moet je de kwaliteit hebben van alle mensen te houden, ook van de bijzondere mensen.”

Jeroen werkt al 25 jaar bij de politie. Tien jaar was hij wijkagent, waarvan de laatste vier jaar in Osdorp. “Als wijkagent ben je heel actief bij een wijk betrokken. Omdat je veelvuldig in een klein stukje Amsterdam aanwezig bent, zie je dingen die je niet ziet als je langsrijdt in een auto. Zo kwam ik in contact met mensen die zich meldden met vreemde verhalen of vreemd gedrag. Soms dacht ik: Wat stel je je aan. Tegelijk wilde ik problemen serieus nemen, dus ging ik in gesprek. Al wist ik in het begin vaak niet hoe.”

Probleem bespreekbaar maken
Vroeger vond Jeroen het lastig ‘het beestje bij de naam te noemen’, zoals hij dat zegt. “Nu weet ik dat het in negen van de tien gevallen helpt om bespreekbaar maken dat er misschien een GGZ-probleem is. Ik vraag nu: Ben je wel eens bij de dokter geweest voor dit probleem? Of heb je wel eens medicijnen gekregen? Het helpt om inzichtelijk te krijgen of het om GGZ-problematiek gaat of niet. Dat is wel koorddansen: hoe breng ik het dusdanig gematigd dat ik niet iemand krenk of boos maak, maar dat ik hem help in het denken in oplossingen.”

De samenwerking met GGZ inGeest ontstond vanuit veiligheidsoverwegingen. Medewerkers van GGZ inGeest vroegen de politie geregeld om ondersteuning. “Dan vonden ze het spannend om naar een bepaalde persoon toe te gaan en gingen wij mee”, vertelt Jeroen. “Andersom droeg de politie naar de GGZ te weinig aan, waardoor wijkagenten zich met problematiek bezighielden die beter ondergebracht kon worden bij GGZ inGeest. Toen is het idee ontstaan om een Bouwstenentraining voor de politie te maken, zodat we met elkaar de wijk beter kunnen ondersteunen bij de problemen van deze mensen.”

Opzet Bouwstenentraining
Jeroen bracht voor de training de casussen aan. “De pilottraining was bij ons team in Nieuw-West. Het plan was dat in Nieuw-West meer mensen van de politie de training zouden volgen, maar we werden tegengehouden door capaciteitsdruk. Een soortgelijke training wordt nu door de GGD gegeven. Daar is alleen geen ervaringsdeskundige bij betrokken en die maakte voor mij wel het verschil. De wijkagenten in Zuid volgen overigens wel de Bouwstenentraining van GGZ in de Wijk.”

Doppie

‘Uiteindelijk wil iedereen gewoon mens tussen de mensen zijn’

Doppy den Ouden

Samen werken aan een wijk waar iedereen welkom is.